Осъдиха до живот германец, убил касиер заради маска

ЕС
12:51 - 13 Септември 2022
1988
Осъдиха до живот германец, убил касиер заради маска

Германски съд осъди 50-годишен мъж на доживотен затвор заради убийство на служител на бензиностанция, който настоявал клиентите да спазват правилата и да носят маски, съобщиха германските медии, цитирани от Ройтерс.

Стрелбата в западния град Идар-Оберщайн заради пандемичните ограничения шокира германците в момент, когато опасенията, че отричащите коронавируса са склонни да прибягват към насилие. 

Германската информационна агенция ДПА и други медии съобщиха, че съдът е намерил обвиняемия, идентифициран само като Марио Н, за виновен в убийство и го е осъдил на доживотен затвор.

Той е признал, че е убил 20-годишния служител на бензиностанция, но пледира за непредумишлено убийство с ограничена вина. Експертиза е установила алкохол в кръвта му в момента на убийството.

Прокурорите казаха, че касиерът е помолил мъжа да спазва правилата и да носи маска за лице, докато плаща за закупената от него бира.

След като първоначално отказал да си сложи маска и напуснал бензиностанцията, подсъдимият се върнал с маска, но при приближаване до касата я свалил и след кратък разговор прострелял касиера в главата.

Служителят е починал веднага, а Марио Н. по-късно се е предал в полицейски участък, като е казал, че мерките срещу коронавируса му причинявали стрес.