Осъдиха двама чужденци у нас за контрабанда на 16 т прекурсори

51-годишният нидерландец Писени и 56-годишният белгиец Миделдорп отиват в затвора за 10 г.

Крими
16:40 - 21 Януари 2020
1952
Осъдиха двама чужденци у нас за контрабанда на 16 т прекурсори

51-годишният нидерландец Р. Писени и 56-годишният белгиец К. Миделдорп бяха признати днес от състав на Варненския окръжен съд за контрабанда на над 16 тона прекурсори и материали за производство на синтетична дрога. Престъплението е извършено в съучастие и като продължавано деяние, е особено тежък случай и в особено големи размери, съобщиха от прокуратурата на своя сайт.

Двамата участници в схемата за контрабанда на прекурсори и материали за производство на синтетична дрога от Азия и Латинска Америка през пристанище Варна-запад за Европейския съюз ще търпят наказание по 10 години лишаване от свобода. С присъдата на Варненския окръжен съд всеки от тях ще плати и глоба по 100 000 лева. Чужденците са осъдени да платят и равностойността на липсващия предмет на контрабандата в размер на над 5,5 млн. лева. В тяхна тежест са и направените разноски по делото.

Осъдените остават в затвора, след като съдебният състав потвърди мерките им за неотклонение „Задържане под стража“ вчера.

Досъдебното производство под надзора на Окръжната прокуратура във Варна с двама наблюдаващи прокурори започна на 10 февруари 2017 г. по сигнал на служител на Митница Варна. По метода анализ на риска е била извършена проверка на контейнер на пристанище Варна-запад, пътуващ от Лаос през Виетнам с кораб през Варна и крайна точка Холандия.

По документи съдържанието на контейнера било декларирано като 14 400 литра почистващ препарат за прозорци. След лабораторен анализ се оказало, че 5000 литра от стоката е пиперонилметилкетон /РМК/, като веществото е директен прекурсор за производство на синтетичен наркотик MDMA. Прекурсорът е предназначен за действащи нелегални лаборатории на териториите на Холандия, Белгия и Великобритания, където се произвеждат тъй наречените таблетки „екстази“, предназначени за пазара на синтетична дрога на територията на Европейския съюз и Азия.

Задържаното количество, предмет на контрабандата, е 16 тона и 222 кг . Стойността му се изчислява на близо 226 млн. лева.

И двамата чужденци са осъждани в държави от Европейския съюз. Миделдорп участвал в международен трафик на наркотици, като първата му присъда е постановена в Белгия през 1988 г. Търпял е ефективна присъда от 7 години затвор за внос на 1 тон кокаин през пристанище в Антверпен. Р. Писени е част от европейския криминален контингент още от 1989 г. Осъждан многократно - на 3 години лишаване от свобода за участие в престъпна организация, извършваща преднамерени действия по Закона за опиатите и за опиума, на 2 години лишаване от свобода за документни фалшификации и измами в съучастие.