Осъдиха мъж, отглеждал марихуана в шуменско село

Новини
17:44 - 10 Август 2023
1339
Осъдиха мъж, отглеждал марихуана в шуменско село

Осъдиха мъж, отглеждал марихуана в шуменско село. 

Варненският апелативен съд призна за виновен подсъдим за това, че между септември и декември 2021 г. в с. Златна нива, Шуменска област, в съучастие с още четирима души произвел и държал марихуана с цел разпространение на стойност около 18 566 лева, както и че при продължавано престъпление в полуремаркета за товарни автомобили, паркирани в двора на същия имот, със съучастниците си засял и отглеждал 627 растения от рода на конопа, съобщиха от пресцентъра на съда.

Оттам отбелязват, че определеното общо наказание на подсъдимия Костадин Д. е три години „лишаване от свобода“, чието изтърпяване е отложено с петгодишен изпитателен срок. Присъдена бе и глоба в размер на 8 000 лв. Втората инстанция отменя присъдата на Окръжния съд в Шумен, с която мъжът бе оправдан.

В днешното съдебно заседание Костадин Д. и защитата му настояха Апелативния съд да потвърди оправдателната присъда на първата инстанция, защото нямало доказателства нито за производство, нито за разпространение на наркотичните вещества от страна на 37-годишния мъж. На противоположна позиция бе представителят на Апелативната прокуратура. Фактът, че Костадин познавал единствено наемателя, но не и останалите трима свидетели, не го оневинява. Той е бил собственик на имота и е бил наясно с ежемесечните сметки за електроенергия, в размер между 4 000 и 15 000 лева. Според държавното обвинение има неоспорими доказателства за неговото участие в престъпната дейност, уточняват от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

Оттам допълват, че предстои изготвяне на мотивите към присъдата на съда, а съдебният акт подлежи на касационен контрол от ВКС.

В края на 2021 г., при специализирана полицейска операция, в шуменското село Златна нива беше разкрита наркооранжерия. Тогава при огледа бяха открити четири хладилни полуремаркета, снабдени с климатични инсталации в работен режим, и беше установено, че в хладилните полуремаркета се полагат грижи за над 600 саксии, засадени с растения от рода на конопа.