Осъдиха на 20 г. затвор италиански военен, шпионирал за Москва

Русия
12:25 - 20 Януари 2024
3171
Осъдиха на 20 г. затвор италиански военен, шпионирал за Москва

Италианският военен Валтер Биот,капитан на фрегата, беше осъден на 20 години затвор от Съда в Рим, съобщи в."Кориере дела сера".57-годишният бивш офицер беше обвинен за шпионаж в полза на Москва. Италианецът беше арестуван на 30 март 2021 г.в колата си на паркинг до супермаркет в покрайнините на столицата, докато предоставяше секретни информации на Дмитрий Острухов от руското посолство. В кутийка за лекарства у Биот бяха намерени 5000 евро, платени за информациите.

Капитанът беше обвинен за шпионаж, корупция, разкриване на секретни информации, свързани с националната сигурност .Всичко това правел в замяна на пари.

Прокуратурата показа как Биот фотографирал с телефона си екрана на компютъра в офиса си, както и серия от класифицирани като секретни, строго секретни и топ секретни документи за НАТО. Някои от тях били свързани и с борбата срещу тероризма. Италианецът обаче бил видян и сниман от свои колеги. Биот бил следен дни наред и арестуван на местопрестъплението. Той се оправда, че не му стигала заплатата от 3000 евро и че правел всичко за семейството си, тъй като е женен с 4 деца.

Веднага след като беше задържан, от Рим си заминаха военният аташе на посолството на Русия Алексей Немудров и аташето Острухов,който се провали в италианската си мисия.

Биот , който се намира във военен затвор, в момента е съден и от Апелативния военен съд. На първа инстанция през 2023 г.той получи 30 години затвор.