Осъдиха на 21 години затвор причинилия смъртта на Флойд в САЩ

Новини
08:47 - 09 Юли 2022
2263
Осъдиха на 21 години затвор причинилия смъртта на Флойд в САЩ

Бившият полицай Дерек Шовин, причинил смъртта на чернокожия Джордж Флойд в САЩ, натискайки коляното си върху врата му в продължение на 9 минути и 29 секунди, е осъден на 21 години затвор от федералния съд, пренесе БГНЕС.

Посочено е, че Шовин, който преди това е бил осъден на 22,5 години затвор от щатския съд, ще изтърпи едновременно и 21-годишната присъда, наложена от федералния съд на основание, че е бил признат за виновен за "нарушаване на гражданските права" на Флойд.

По време на изслушването окръжният съдия Пол Магнусон каза на Шовин: "Наистина не знам защо сте направили това. Абсолютно погрешно е да притискате с коляно врата на човек, докато той спре да диша. Поведението ви е неправилно и обидно".

Съобщава се, че Шовин, който е осъден за убийство и убийство по непредпазливост от щатския съд, може да се възползва от правото си на предсрочно освобождаване след 18 години, както е посочено във федералния закон, а не след 15 години, както е в щатския закон, тъй като е признат за виновен за друго нарушение във федералния съд.