Осъдиха на смърт бивш китайски заместник-министър

Това е поредната присъда в голямата кампания за борба с корупцията в страната

Свят
13:58 - 23 Септември 2022
2242
Осъдиха на смърт бивш китайски заместник-министър

Бивш китайски заместник-министър на обществената сигурност получи смъртна присъда с две години отсрочка, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на държавната телевизия.

Сун Лицзюн бе признат за виновен по обвинения, че начело на престъпна група от държавни служители е манипулирал цените на стоки, взимал е подкупи и е извършил и други престъпления.

Това е поредната присъда в голямата кампания за борба с корупцията в Китай. Тя започна, след като президентът Си Цзинпин пое властта в края на 2012 г.
Последните наказания бяха наложени преди среща на управляващата комунистическа партия следващия месец, на която се очаква Си да опита да наруши традицията и да получи трети петгодишен мандат като лидер, отбелязва АП.

Присъдата на Сун бе постановена в североизточния китайски град Чанчун. Според съда той е взел подкупи в размер на 646 милиона юана (91 милиона долара).

Бившият заместник-министър бе признат за виновен и в злоупотреба със служебно положение през 2018 г. с цел манипулиране на цените на стоки, за да помогне на търговец да избегне загуби. Според съда освен това той е продавал държавни постове и е изоставил поста си в разгара на пандемията от COVID-19.

Смъртната присъда на Сун е с две години отсрочка. Това означава, че тя може да бъде заменена със затвор, ако осъденият осъзнае последиците от действията си.

Китайската държавна телевизия заяви, че ако смъртната присъда на Сун бъде заменена, той ще получи доживотен затвор без право на помилване.

Ексминистър на правосъдието и бивш представител на управляващата партия, които бяха обвинени като съучастници на Сун, получиха подобни наказания вчера. Бившият министър Фу Чжънхуа пледира виновен, че е взимал подкупи, за да подпомогне укриването на престъпна дейност. 

Партийният функционер Ван Ликъ беше осъден по обвинения, че е взел 440 милиона юана (62 милиона долара) подкупи за бизнес сделки, отпускане на заеми и осигуряване на работни места, както и че е дал 97 милиона юана (14 милиона долара) подкупи на Сун Лицзюн и други държавни служители.

Името на Сун се появи и в съдебен иск на министерството на правосъдието на САЩ срещу магната в казино индустрията на Лас Вегас Стив Уин. Целта е била Уин да бъде принуден да се регистрира като чуждестранен агент заради лобистка дейност в полза на китайското правителство. В съдебния иск се казва, че висши служители, включително Сун, са искали Уин да им помогне, за да бъде отхвърлена молбата за виза на китайски гражданин.

Китайските власти са искали мъжът, на когото са били повдигнати обвинения в корупция и е поискал политическо убежище в Съединените щати, да им бъде предаден.