Осъдиха надзирател, взел 150 лв. подкуп от арестант

Пазачът позволил да се внесат в килията алкохол и наркотици

Общество
17:14 - 03 Август 2022
2063
Осъдиха надзирател, взел 150 лв. подкуп от арестант

Надзирател бе осъден за подкуп, който взел от арестант. Срещу 150 лв. той му внесъл алкохол и марихуана. 

Охранителят е осъден от Софийския градски съд на 3 г. затвор условно, 5000 лв. глоба и лишаване от право да заема длъжност на държавен служител и длъжност в системата на съдебната власт, както и да упражнява професия или дейност, свързана с надзорната дейност на системата на изпълнение на наказанията. Освен това ще упражнява обществено-полезен труд.

Разследването е извършено от VIII РУ-СДВР под ръководството и надзора на Софийска градска прокуратура (СГП). Обвинителният акт е внесен в съда от СГП на 08.02.2022 г.

В хода на съдебното следствие подсъдимият е признал изцяло фактите така, както са изложени от прокурора в обвинителния акт. Съдът е приел, че липсва съмнение относно годността, надеждността и достоверността на подкрепящите самопризнанието на подсъдимия доказателства и е приел за установени залегналите в обвинителния акт констатации за фактите.

Според събраните по делото доказателства в периода 14.08.2020 г. – 16.08.2020 г., в сeло Бистрица, Район „Панчарево“-СО, в качеството на длъжностно лице – младши инспектор надзирател 1-ва степен в следствен арест, поискал и приел от Х. Б. парична сума в размер на 150 лв., за да извърши действие по служба – да внесе алкохол, храна и високорисково наркотично вещество – марихуана (коноп) в сградата на следствения арест, които впоследствие да предаде на Б. М.

Присъдата на Софийски градски съд е влязла в сила.