Осъдиха Навални на 9 години затвор

Присъдата на съда все още не е влязла в сила и може да се обжалва

Топ
15:48 - 22 Март 2022
2186
Осъдиха Навални на 9 години затвор

Лефортовският съд в Москва осъди Алексей Навални на девет години колония със строг режим, признавайки го за виновен по ново дело за измама и обида на съдия и го глобиха 1,2 милиона рубли (20 500 лв), предаде кореспондент на ТАСС.

Навални е извършил измама - кражба на чуждо имущество от организирана група, заяви съдия Маргарита Котова. Тя прочете присъдата, постановена на изнесено заседание на съда в наказателната колония, където най-отявленият критик на Путин излежава друга присъда от 2,5 години.

Наказанието за Навални е наложено, като се вземе предвид фактът, че той е имал предишни присъди по дело за измама и клевета срещу ветеран от войната. Присъдата на съда все още не е влязла в сила и може да се обжалва пред въззивната инстанция.

През февруари миналата година Навални беше осъден на 2,5 години затвор по дело за измама, което нарича скалъпено и политическо. Той излежава присъдата си в наказателна колония в Покров, недалеч от Москва. Именно там започна и новият процес срещу него.

В началото на този месец стана ясно, че опозиционерът е обвинен и в злоупотреба с над 4,7 милиона долара дарения за неговите организации - престъпление, което се наказва в Русия с до 10 години затвор.

Защитата ще обжалва присъдата на Навални. "Настояваме за невинността на Навални и ще обжалваме пред апелативния съд днешната обвинителна присъда", каза адвокат Олга Михайлова.