Осъдиха режисьора Пол Хагис по дело за изнасилване

САЩ
11:50 - 11 Ноември 2022
1970
Осъдиха режисьора Пол Хагис по дело за изнасилване

Канадският режисьор Пол Хагис бе осъден да плати поне 7,5 милиона щатски долара обезщетение на жената, която го обвини в изнасилване, съобщи Асошиейтед прес.

Съдебният състав по гражданското дело се готви да наложи още наказания на носителя на "Оскар" Хагис.

Процесът противопостави Хагис, известен като сценарист на отличените с "Оскар" "Момиче за милион долара" и "Сблъсъци", с Хейли Брейст, с която се запознават при подготовката на филмови премиери.

Той каза, че е "много разочарован от резултатите" по делото и заяви, че с адвокатите си ще продължи "да се бори да очисти името си". Той излезе от съда, придружен от трите си големи дъщери. Една от тях плака на рамото на сестра си, докато съдебният състав обявяваше решението си.

Брейст, на 36 години, която работи като пиар, твърди, че през януари 2013 г., след парти за филмова прожекция, Хагис й предложил да я откара и я поканил на питие в дома си в Ню Йорк. Там той започнал да я ухажва и накрая я изнасилил. Хагис, на 69 години, заяви, че пиарката флиртувала с него, първа го целунала и инициирала орален секс, който е било напълно по взаимно съгласие. Той каза, че не помни дали са имали сношение.

Съдебният състав прие твърденията на Брейст, която пледира, че е претърпяла психологически и професионални последици от случая с Хагис. Тя завежда дело през 2017 г.

Брейст ще получи 7,5 милиона долара като компенсация за страданията. Отделно съдебните заседатели прецениха, че е нужно да определят и наказателна компенсация. Нейният размер ще се определи в понеделник.