Осъдиха родителите на бившия премиер на Италия

Те получиха година и девет месеца затвор за издаване на фалшиви фактури

Свят
15:39 - 08 Октомври 2019
1438
Осъдиха родителите на бившия премиер на Италия

Осъдиха родителите на бившия премиер на Италия Матео Ренци за данъчни измами, съобщават италианските медии.

Те получиха година и девет месеца затвор за издаване на фалшиви фактури. Присъдата обаче няма да влезе в сила, тъй като е по-малка от две години. На Тициано Ренци и Лаура Боволи ще бъде наложена и забрана да заемат управленска длъжност в продължение на шест месеца, както и да развиват дейности, свързани с публичната администрация, в продължение на една година.

Заедно с тях беше осъден и предприемачът Луиджи Дагостино, който получи 2 години затвор.

Според разследващите през 2015 г. родителите на бившия италиански премиер и настоящ лидер на партия "Италия Вива" са издали на Дагостино две фактури - за 20 000 и 140 000 евро, за услуга, която в действителност не са предоставяли и с цел да избегнат данъци.

В социалните мрежи Тициано Ренци неколкоратно заяви, че е невинен и увери, че винаги е отчитал дейността си. По тази причина той е убеден, че "следващите съдебни инстанции ще го докажат", тъй като възнамерява да обжалва присъдата.

През февруари италианските власти разпоредиха на родителите на Ренци да бъде наложен домашен арест като превантивна мярка - решение, което самият Ренци определи като "преувеличено" и "медиен шедьовър".