Осъдиха руски историк за изнасилване на дъщеря си

Юрий Дмитриев ще лежи 3,5 години в затвора и за детска порнография

Русия
18:03 - 22 Юли 2020
2322
Осъдиха руски историк за изнасилване на дъщеря си

Руският историк Юрий Дмитриев, известен с изследванията си на сталинските репресии, беше осъден на 3,5 години затвор за производство на детска порнография, блудство с непълнолетна и незаконно съхраняване на части за огнестрелни оръжия, предадоха Франс прес и ТАСС.

Адвокатът на Дмитриев - Виктор Ануфриев, съобщи, че съдът в северозападния град Петрозаводск е признал клиента му за виновен в сексуално насилие над осиновената му дъщеря.

Дмитриев е ръководител на карелския клон на правозащитната организация "Мемориал". Поради прекараните години в предварителния арест, от присъдата му остават три месеца и половина, които той ще излежи в затвор със строг режим, допълва БТА.

Прокуратурата искаше 15 години затвор за 64-годишния Дмитриев, който отрича повдигнатите му обвинения. Според негови поддръжници той е жертва на изфабрикуван процес заради работата си, която е в разрез с официалните изказвания на руската държава, целящи реабилитиране на съветския период.

Дмитриев е прекарал близо 30 години в изготвяне на списък на имената на 40 000 души, които са били депортирани или екзекутирани при управлението на Сталин в граничещата с Финландия руска република Карелия. Той е открил един от най-големите масови гробове в Карелия с останките на между 7000 и 9000 души.