Осъдиха Столична община да плати 100 000 лева за смъртта от паднало дърво на Цветан Цветанов

Топ
17:24 - 29 Ноември 2023
4051
Осъдиха Столична община да плати 100 000 лева за смъртта от паднало дърво на Цветан Цветанов

Софийският апелативен съд (САС) реши, че Столичната община трябва да плати обезщетение от 100 000 лева на майката на Цветан Цветанов, който загина преди 8 години, след като беше ударен от паднало дърво в Борисовата градина, припомни lex.bg.

САС не се съгласи с тезата на общината, че трагичният инцидент е в резултат на непреодолима сила – падане на видимо здраво дърво поради развили се гнилостни процеси в кореновата му система, като падането е станало за секунди при издаване на специфичен силен звук.

Майката на Цветанов заведе иск за обезщетение от 100 000 лева срещу общината по чл. 50 от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД). Според него собственикът и лицето, под чиито надзор се намират вещи, от които са произлезли вреди, носят солидарна отговорност.

Градският съд уважи изцяло иска на жената и осъди общината да ѝ плати исканото обезщетение. СГС установи, че от 2014 г. общината е имала договор с фирма за почистването на Борисовата градина, включително и за премахването на сухи дървета в близост до детски площадки, пейки и пешеходни алеи. Само седмица преди инцидента била възложена изрично подобна задача и то точно покрай бул. „Драган Цанков“.