Осъдиха турски тираджия в Русе за трафик на 28 мигранти

Общество
17:44 - 03 Април 2023
1083
Осъдиха турски тираджия в Русе за трафик на 28 мигранти

Турчин е осъден в Русе на година затвор и 10 хил. лева глоба за опит за превеждане на мигранти през границата. Това съобщиха от пресцентъра на Русенския съд.

48-годишният М. К. се признал за виновен, като сключил споразумение с прокуратурата, одобрено от Районния съд в крайдунавския град. Мъжът бил шофьор на камион и работел към турска фирма. Така на 21 август м. г. преминал с камиона, натоварен с дини, през Граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Капитан Андреево". Там била поставена митническа пломба, след като служителите се уверили, че товарът отговаря на описаното в документите.

Но вместо да продължи директно за Русе, М. К. се отправил към Ботевград. В района на селата Потоп и Чурек развил болтовете на пантите на една от вратите на хладилното ремарке, за да го отвори без да нарушава поставената пломба. Там натоварил 26 мъже и две жени, представили се за сирийски и иракски граждани.

След това шофьорът пристигнал около 19:00 часа на 23 август м. г. на ГКПП "Дунав мост" при Русе-Гюргево. Служителите на граничния пункт отбили камиона и извършили рентгенова проверка на хладилното полуремарке. Така сред дините били забелязани човешки силуети.