Осъдиха условно инспектор от Агенцията по рибарство за взет подкуп

Янчо Г. е получил 850 лв. от двама души

Общество
17:07 - 26 Април 2021
1455
Осъдиха условно инспектор от Агенцията по рибарство за взет подкуп

С условна присъда от 3 г. с 5 г. изпитателен срок приключи в Бургаския окръжен съд делото срещу бившия служител на ИАРА Янчо Г., специалист  в отдел „Рибарство и контрол - Южна България“ Пловдив.

Магистрати признаха експерта по "Рибарство и контрол" за виновен, че като длъжностно лице е взел подкуп в размер на общо 850 лв. от двама души.

Съдът му наложи и 4000 лв. глоба и го лиши от правото да заема държавна и обществена длъжност в областта на рибарството и аквакултурите и да упражнява професия или дейност в същата област за срок от 4 години.

По данни на обвинителния акт престъпленията са извършени между 2 юли и 25 септември 2019 г., на територията на област Бургас.

Държавното обвинение пледира Янчо Г. да бъде признат за виновен и поиска 4-годишна ефективна присъда  при „общ“ режим и лишаване за срок от 5 г. да заема длъжност в публичната администрация, свързана със стопанисването, опазването и контрола в сферата на рибарството.

Защитниците пък заявиха, че подсъдимият следва да бъде оправдан по повдигнатите му 3 криминални деяния и че не се доказва неговото авторство и вина.

Присъдата на Окръжен съд Бургас може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок.