Осем нови детски градини се строят в София

В "Кръстова вада" малчуганите вече ще имат плувен басейн и физкултурен салон на слънчеви панели

Актуални новини
12:55 - 26 Август 2019
7385
Осем нови детски градини се строят в София

Столичната община строи в момента осем нови сгради за детски градини. Пет от тях ще могат да приемат деца до края на тази година, съобщи днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която провери строителството на детска градина в кв. "Кръстова вада - изток" в район "Лозенец".

До края на годината ще отворят врати нови градини в "Дружба", "Павлово", "Княжево", "Нови Искър" и "Студентски". Останалите три детски градини ще приемат деца през следващата година, каза кметът Фандъкова. Тя съобщи, че предстои строителството на още девет нови сгради за детски градини едновременно с новите сгради за училища, които се строят.

Нашата задача и амбиция е да изградим максимално много детски градини и ясли, така че за всички деца в София да има места, изтъкна Фандъкова. 

По думите ѝ, да се задоволят нуждите на столичани за места в детските градини не е лесна задача, а една от причините е, че доскоро в някои райони дори са липсвали свободни терени, върху които да се строи.

Новоизграждащата се градина е в район "Лозенец", а капацитетът ѝ е 6 групи.

Фандъкова изтъкна, че заведението е силно необходимо на квартал "Кръстова вада", който е част от този район и припомни, че за терена общината е водила дълга съдебна битка с хора, имали претенции към него.

Новата детска градина обаче ще бъде по-различна, защото ще разполага с басейн, отопляващ се на слънчеви панели, както и с физкултурен салон. Строителството ѝ трябва да приключи до края на настоящата календарна година, а проектът, заедно с оборудването, възлиза на около 3 милиона лева.

"Реално деца ще могат да се приемат от следващата пролет", уточни кметът на столицата и допълни, че от нея ще се възползват 150 семейства.

Йорданка Фандъкова обясни още, че на територията на София се строят общо 8 нови детски градини, като 5 от тях ще приемат деца още в края на тази година, а останалите 3 от следващата. По-голямата част от ремонтите в училищата и детските градини пък ще приключат за 15 септември, за началото на учебната година, но за около 10 от тях дейностите ще продължат и след това, като за целта е създадена необходимата организация.

От своя страна кметът на район "Лозенец" Любомир Дреков подчерта, че общината е в напреднал етап на преговори с Българската православна църква за терен, на който да започне строеж на нови училище и детската градина.

Снимки: Агнес Методиева