Осем страни от ЕС искат ограничаване на движението на руски дипломати

Русия
12:39 - 13 Юни 2024
1378
Осем страни от ЕС искат ограничаване на движението на руски дипломати

Осем министри на външните работи от Европейския съюз призоваха ЕС да забрани свободното движение на руските дипломати в блока и да ги ограничи до страните, където са акредитирани, според писмо до върховния представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел.

"Свободното движение на притежателите на руски дипломатически и служебни паспорти, акредитирани в една държава, в целия Шенгенски район улеснява злонамерените дейности", се казва в писмото, датирано на 11 юни и видяно от Ройтерс.

Министрите заявиха, че разузнаването, пропагандата и подготовката на саботажни актове са основни задачи за голям брой руски "дипломати" в ЕС и въпреки че експулсирането на дипломати остава важен механизъм, заплахата остава.

"Вярваме, че ЕС трябва стриктно да следва принципа на реципрочност и да ограничи движението на членовете на руските дипломатически мисии и техните семейства до територията на държавата, където са акредитирани", добавиха те.

Писмото е подписано от министрите на външните работи на Чехия, Дания, Естония, Латвия, Литва, Нидерландия, Полша и Румъния.

Полша, в отговор на "хибридната война", която Русия води срещу ЕС, вече ограничи движението на руски дипломати из страната. Това обяви полският външен министър Радослав Сикорски.