Осем украински пилоти започнаха обучение на изтребители Ф-16 в Дания

Гърция също ще вземе участие в повишаването на квалификацията на военните

Актуални новини
19:18 - 22 Август 2023
2442
Осем украински пилоти започнаха обучение на изтребители Ф-16 в Дания

Дания започна обучение на осем украински пилоти за летене на изтребители Ф-16 като част от ангажимента си за предоставяне на самолети на Украйна.

В неделя Дания и Нидерландия обещаха да дарят на Киев самолети Ф-16, които да помогнат за укрепване на противовъздушната отбрана и да подпомогнат контранастъплението ѝ срещу руската инвазия.

Осем пилоти пристигнаха в датската военновъздушна база Скрюдструп заедно с 65 души технически персонал, които ще преминат обучение как да обслужват и извършват техническата поддръжка на изтребителите, казаха в изявление датските въоръжени сили.

Гърция също ще вземе участие в обучението на украинските пилоти за Ф-16, каза вчера украинският президент Володимир Зеленски. Дания ще предостави на Украйна 19 бойни самолета Ф-16, но от съображения за сигурност не съобщи колко от тях са готови за упортеба, се казва в датско изявление.

След като се сдобие с Ф-16, Украйна ще бъде сред водещите военни сили в света по отношение на бойните авиационни способности, каза украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от украинската агенция Укринформ.

"В резултат на посещенията ни в чужбина през последните дни имаме поне четири отбранителни пакета от нашите партньори за Украйна. И основното, което постигнахме, е започването на доставки на Ф-16 за страната ни. По отношение на ефективността на бойната авиация Украйна ще бъде сред най-силните държави в света", заяви президентът.

Според него в момента приоритетът на държавната политика е да се даде на войниците всичко, от което се нуждаят, за да се бият и побеждават.

"Ето защо работим 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, за да осигурим най-добрите оръжия в света за войниците на Украйна", каза държавният глава.