Още 13 роми от "Филиповци" с COVID-19

Две деца също са пипнали вируса

Актуални новини
18:07 - 16 Април 2020
3336
Още 13 роми от "Филиповци" с COVID-19

Още 13 души са дали положителни проби след бърз тест за коронавирус в столичния ромски квартала "Филиповци" днес. Двама от тях са деца на 13 г. и на 2 г. На всички са взети проби за ПСР, съобщиха от Столичната регионална здравна инспекция.

Два екипа от 10 служители на инспекцията и днес продължиха с  дейностите по бързо тестуване и пробонабиране за ПСР, след като вчера в двата столични квартала "Филиповци" и "Факултета" бяха обявени мерки за ограничаване на движението на хората в тях. Причината - в тях продължават да се завръщат хора от рискови държави, а освен това не се спазваха и стриктно противоепидемиологичните мерки.

При проведени 60 бързи теста вчера, бяха открити 7 заразени. До момента от двата квартала има 12 заразени в болница и 6 починали.

Днес са направенин 100 бързи теста, като основна концентрация на заболелите е във "Факултета".  "Според оценка на риска на база данните от 15 април мероприятията бяха изцяло насочени към кв. „Факултета“ и извършени от страна на два екипа от 10 служители на инспекцията", посочват от СРЗИ.

В хода на епидемиологичното проучване бе установено, че за едно от лицата, контактните са 32-ма души, които са част от всички 100, на които бяха направени бързи тестове в рамките на днешния ден, допълват от регионалната инспекция.