Още 168 мистериозни геоглифа в Наска

Открити са в перуанската пустиня от изкуствен интелект

Мистика
23:00 - 13 Декември 2022
4717
Още 168 мистериозни геоглифа в Наска

Пустинята Наска в Перу е като художествена галерия за тези, които могат да съзерцават от високо. Въпреки това, дори след десетилетия наблюдения от небето, е проучена малка част от тази изчезваща колекция от гиганти сред скалите.

Според перуански археолози учените са открили само 5 процента от всички линии на Наска. Изследователи от университета Ямагата в Япония продължават да работят с местни археолози, за да поправят това и последното им откритие на древни линии почти удвоява броя на вече известните рисунки, съобщава Science Alert.

Проучвания с дрон и въздушни снимки в южно Перу вече са идентифицирали 168 нови геоглифа. Приблизително 50 от тях изобразяват хуманоидни фигури.

Трудно е да се каже кога са направени рисунките, но глинени съдове, открити близо до линиите, датират между 100 г. пр. н. е. и 100 г. пр. н. е. и 300 г. сл. Хр.

Много древни рисунки са „надраскани“ върху равен терен, което ги прави трудни за разглеждане от близките гледни точки. Тъй като линиите са създадени чрез премахване на камъни и отломки, за да се разкрие почвата с контрастен цвят отдолу, ерозията само увеличава трудността при намирането им.

Дроновете позволяват на експертите да видят линиите на Наска с по-голяма яснота от всякога. Информацията, която събират, се анализира от изкуствен интелект, способен да разпознава различни модели по-бързо и по-надеждно от човешкото око.

Геоглифите от Наска са една от най-интригуващите мистерии в историята и дори археолозите да намерят повече, това вероятно няма да помогне за разбирането на тяхната цел.

По някаква необяснима причина между 500 г. пр.н.е. и 500 г. сл. Хр. обществата в южно Перу са изградили прости линии, форми и фигури в пейзажа, много от които могат да се видят изцяло само отгоре.

Геоглифите са тълкувани по различни начини през десетилетията, но най-често срещаното обяснение е, че са били предназначени за небесни богове, които са гледали отвисоко на хората. Според друга теория тези фигури и шарки са нарисувани за ритуални астрономически цели и по някакъв начин отразяват звездите.

През 1994 г., когато част от пустинята Наска е обявена за обект на световното културно наследство, са открити само около 30 геоглифа и те са предимно изображения на растения и животни. Както се оказва, това е само върхът на айсберга. Благодарение на последните рисунки, открити от изследователи от университета Ямагата, официалният брой на известните линии на Наска вече възлиза на 358.

По всяка вероятност в пустинята се крият още много древни произведения на изкуството и учените от Ямагата са си поставили задачата да преброят възможно най-много от тези мистерии.