Още 20 млн. ще глътне ремонтът на Партийния дом

Депутатите се местят там най-рано след 2 години

Новини
12:53 - 06 Ноември 2019
3694
Още 20 млн. ще глътне ремонтът на Партийния дом

20 милиона лева ще погълне ремонтът на бившия Партиен дом в София, за да може там да се преместят заседанията на депутатите. Това става ясно от обществената поръчка, пусната на 1 ноември от администрацията на Народното събрание.

Прогнозната стойност на проекта е 18 894 000 лв. без ДДС, което прави малко над 22 милиона лева с ДДС, пише „Трафикнюз”.

Това е втори опит на парламента да възложи тази поръчка. Първоначално тя беше обявена през февруари тази година, но през лятото бе прекратена, тъй като и двете получени оферти не са отговаряли на изискванията.

Този път става въпрос за обновяване на електрически, отоплителни, вентилационни и климатични инсталации, както и ремонт на фасадата и покрива на сградата.

Крайният срок за подаване на офертите е 17 декември тази година, а максималното време, в което изпълнителят трябва да направи реконструкцията е 750 дни. Срокът, както и парите, са леко увеличени в сравнение с първата обществена поръчка. 

Критериите за оценка са очаквани - техническото предложение, което ще има тежест от 40% и 60% за ценовата оферта. Проектът ще се финансира от републиканския бюджет.

Идеята за преместването на депутатите от сградата на Народното събрание в тази на бившия партиен дом е вече на над 20 години. Основната причина за това е, че се смята, че така администрацията и депутатите ще бъдат събрани на едно място, което би трябвало да улесни доста работата им .

Началото на същинската реконструкция беше дадено през 2016 г., когато започна ремонтът на новата пленарна зала с име "Света София". Консорциумът, който спечели конкурса" - "НС Груп", обаче не завърши проекта в срок - средата на 2018 година. Така дейностите по ремонта продължават. Очаква се залата да бъде готова около средата на 2020 година.

Малко по-късно беше пусната нова обществена поръчка - този път за електрически, климатични вентилационни системи. Тя обаче се провали, защото никой от кандидатите не можа да предостави адекватна ценова и техническа оферта. Затова вероятно в момента тези условия са променени, като съответно ценовата оферта е повишена с 4 млн. лв., а срокът за изпълнение с допълнителни 300 дни.  

Новите срокове обаче показват, че очакванията депутатите да се преместят в новата си сграда през лятото на 2020 година по-скоро няма да се осъществят. Дори изпълнителят да бъде избран веднага и да няма  обжалвания на процедурата от другите играчи в търга, то той може да започне в началото на следващата година. Така излиза, че най-рано преместването може да се случи през 2021 година при оптимална бързина на строителството. 

Сградата на бившия Партиен дом, където по време на соца отгоре стърчеше петолъчка,  е изградена по проект на колектив с ръководител арх. Пецо Златев. Строежът продължава шест години и окончателно е завършен през 1954 г. Сградата е в псевдокласически монументален стил. При строителните дейности, в началото на 50-те са разрушени няколко сгради, пострадали при бомбардировките на София