Още 26 жертви взеха размириците в Южен Судан

Свят
14:51 - 06 Февруари 2024
1056
Още 26 жертви взеха размириците в Южен Судан

Най-малко 26 души загинаха при боеве между местни групировки в западната част на Южен Судан, съобщава "Ройтерс".

На този фон президентът и вицепрезидентът на страната призоваха за прекратяване на нарастващото междуобщностно насилие.

Повече от 150 души са били убити от миналата седмица насам в отделни конфликти между въоръжени младежи от щата Уарап и техни съперници от съседните щати Лейкс и Западен Бар ел Газал и Абей - административна област, която се управлява съвместно от Южен Судан и Судан.

Въпреки че не изглежда конфликтите да имат пряка връзка, всички те са свързани с контрола върху земята и природните ресурси.

Южен Судан официално е в мир след споразумение от 2018 г., което сложи край на петгодишен конфликт, причинил стотици хиляди смъртни случаи. Локализираното насилие между съперничещи си общности обаче се разгаря често.

Президентът Салва Киир и първият вицепрезидент Риек Мачар, чиито съответни сили се сражаваха по време на гражданската война в периода 2013-2018 г., се срещнаха, за да призоват за "край на поднационалното насилие в части на страната".

Очаква се националните избори да се проведат по-късно през годината, за да бъдат избрани лидери, които ще наследят настоящото преходно правителство.

Последните сблъсъци се случиха вчера. Тогава въоръжени младежи от щата Уарап нападнаха и опожариха полицейски участък и пазар в щата Западен Бар ел Газал.

Осем служители по сигурността и 16 цивилни са били убити.