Още 4 кораба със зърно са напуснали украинските пристанища

Досега са изнесени над 8 милиона тона селскостопанска продукция

Новини
16:38 - 22 Октомври 2022
2002
Още 4 кораба със зърно са напуснали украинските пристанища

Още четири кораба са напуснали украинските пристанища в рамките на историческата сделка за износ на зърно, подписана в Истанбул, съобщи днес министерството на националната отбрана на Турция, цитирано от Анадолската агенция.

В изявление на министерството, в което не се съобщава произхода на корабите, се казва, че доставките от украинските пристанища са продължили по план.

През юли тази година Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари.

В момента страните преговарят за евентуално удължаване и разширяване на обхвата на споразумението след крайната дата 19 ноември, за да се включи износът на руско зърно и торове.

В Истанбул беше създаден Съвместен координационен център с участието на служители от трите държави и ООН, който да наблюдава доставките.

Откакто първият кораб напусна Украйна в рамките на сделката на 1 август, над 365 кораба с над 8 милиона тона селскостопанска продукция са напуснали украинските пристанища, отбелязва Анадолската агенция.