Още 5 положителни проби в Паничерево

Заразено е момче на 9 г., неговите родители и 2 жени от ромската махала в селото

Здраве
15:06 - 17 Април 2020
3899
Още 5 положителни проби в Паничерево

Пет от направените в четвъртък 50 PCR-теста в поставеното под карантина село Паничерево са положителни за коронавирус. Те са на момченце на 9 години, на неговите родители, както и на други две жени от ромската махала на селото. Така доказано заразените с COVID-19 в гурковското село са вече 13.

Това съобщи днес за "24 часа" директорът на Университетската болница в Стара Загора проф. Йовчо Йовчев, в която се намира и Вирусологичната лаборатория, която обработва тестовете от Югоизточна България. Той уточни, че възрастта на новотокритите заразени възрастни е между 39 и 59 години.

Заразеното семейство е докарано с линейка за лечение в Инфекциозната клиника на болницата в Стара Загора. Те са роднини на шофьора на автобус от селото, чиято проба се оказа положителна най-напред. Другите 2 жени остават за домашно лечение.

От обявяването на карантината в сряда досега експерти на РЗИ в Стара Загора са направили 130 PCR-теста на хора от Паничерево, с които първите заразени 6 човека са имали контакти. Така в четвъртък бе установено, че две деца от Паничерево - момче и момиче по на 14 години, са с положителни проби за коронавирус. Момчето се оказа внук на Иван Михайлов, на 58 години, заради който Паничерево бе поставено в сряда под пълна карантина, след като ден по-рано той успя да избяга от Инфекциозната клиника на Университетската болница в Стара Загора и се прибра с такси до дома си в селото. Пациентът бе върнат с полиция в клиниката и сега се чувства добре, увери проф. Йовчев.

Тестването в селото продължи и на Разпети петък. "Лабораторията ни ще работи и в събота заради пробите от Паничерево", уточни проф. Йовчо Йовчев.