Още 7 протестиращи са задържани за безредиците снощи

Арестуваните ще отговарят за хвърлeните камъни и бутилки към полицаите

Крими
13:41 - 15 Юли 2020
1280
Още 7 протестиращи са задържани за безредиците снощи

13 души са задържани след безредиците на протеста снощи. Това стана ясно от изказване на вътрешният министър Младен Маринов пред депутатите. Той бе изслушан в парламента за протестите по искане на БСП.

6 лица са задържани още снощи след опита за погром на бившия Партиен дом, едно от тях е пряк извършитeл на действията по разрушаване на вратата на сградата. Допълнително днес са задържани още 7 лица, обясни министърът. Образувано е наказателно производство, работата по случая продължава, допълни той.

Докато Маринов говореше, в парламента се разрази поредния скандал. Депутатите от левицата призоваха от място да каже за битото от полицията момче. Председателка на НС Цвета Караянчева дори се скара на Стоян Мирчев и поиска квесторите да се намесят.

Маринов разказа, че в МВР са имали данни за готвени провокации. Сигналите са тревожни и вече се потвърждава информацията, че има готвене ескалация на протестите и се търси целенасочена конфронтация, каза той. И отново призова протестите да са мирни, а не да има опити за насилие към полицаите.

"Полицаите са там, за да изпълнят служебния си дълг, има страхове в семействата им, каза Маринов. И се обърна към всички, които посягат на полицаи - да не се бърка защитното им облекло със служебно въоръжение. Когато полицията е провокирана, не може да се говори, че бие. Когато полицаят е застрашен, законът му позволява да използва разрешени от закона средства и правомощия", каза още министърът.

Той разказа, че снощи на протеста са използвани пиротехнически ракети в посока фасадата на сградата на МС, а протестиращите са хвърляли предмети, камъни и бутилки към полицаите пред бившия Партиен дом. Активирани са и две силни взривни самодейни устройства. Хвърлени са много бутилки, пликове и кутии с червена боя. Пострадали са двама служители на органите на реда, каза още Маринов.