Още американски регионални банки закъсаха

PacWest, която е сред 100-те най-големи американски банки, загуби 90% от пазарната си стойност от март насам

Новини
12:57 - 04 Май 2023
2295
Още американски регионални банки закъсаха

Кризата в американската банкова система не стихва - поредна регионална финансова институция обмисля „стратегически варианти“ след срив на акциите, а още няколко загубиха доверието на инвеститорите.

От PacWest обявиха, че преговарят с потенциални партньори и инвеститори, след като загубиха 52% от пазарната си стойност само за ден, съобщават световните агенции.

Подобно е положението и с western Alliance, чиито акции са с 23% надолу.

Всичко това се случва е на фона на опитите на Федералния резерв да успокои пазара, след като JPMorgan Chase купиха фалиралата First Republic Bank. Очевидно не се получава.

Малките и средни регионални банки в САЩ са в тежко положение от месец март насам, когато паника в социалните мрежи „събори“ свързаната с технологичния сектор Silicon Valley Bank.

Вложителите започнаха масово местене на депозитите си към по-големите играчи, като това в крайна сметка направи неплатежоспособна и First Republic - калифорнийска банка, насочена към по-заможните.

Нейните вложители бяха спасени с продажбата, но пък инвеститорите загубиха парите си. Посланията на централната банка бяха в посока на това, че цялата операция е скъпа и болезнена, но е предотвратила разрастване на епидемията.

Големите банки и инвестиционни компании нямат голям ентусиазъм да спасяват регионалните играчи без правителствена подкрепа, а някои експерти виждат и по-голям проблем - именно във Фед.

Рязкото антиинфлационно вдигане на лихвите сериозно ще затрудни всички, които са теглили кредити на ниски лихви

и са ги обезпечили с активи като офисна и производствена площ, чиято цена пък се очаква сериозно да се понижи. Според някои оценки, около половината американски банки в момента са с отрицателен капитал и при паника не биха могли да издържат.

От PacWest обявиха късно в сряда, че „по план“ върви продажбата на кредитното им портфолио за 2,7 млрд. долара, което ще осигури допълнителна ликвидност след „инжекцията“ от 1,4 млрд. долара от инвеститора Atlas SP Partners в края на март.

„Наскоро с компанията се свързаха няколко потенциални партньори и инвеститори - обсъжданията продължават. Ще продължи разглеждането на всички варианти за повишаване на стойността за вложителите“, става ясно от официалното съобщение. Според информация на „Ройтерс“ продажбата е сред вариантите, които се разглеждат.

От банката твърдят, че няма рязък отлив на вложители от продажбата на First Republic насам.

PacWest, която е сред 100-те най-големи американски банки, загуби около 90% от пазарната си стойност от март насам и сега проактивно търси решения - преди да се е наложило да се намесят регулаторите.

Western Alliance също се разклати през последните дни, а спад в цената на акциите има и при Zion, First Horizon и Comerica.

„Доверието в една финансова институция се гради за десетилетия и се разрушава за дни. Когато плочките домино започват да падат, следващата най-слаба банка започва да се клати. Докато инвеститорите не получават награда за това, че са заложили на разклатена банка, няма да има залози, а най-добрата сделка ще е на последната цена“, написа в Twitter милиардерът инвеститор Бил Акман.