Още анулирани влакове във Великобритания

Само около 60 на сто от треновете на острова днес ще пътуват

Новини
12:13 - 22 Юни 2022
2106
Още анулирани влакове във Великобритания

Пътниците на британските железници са засегнати от още смущения на железопътния трафик в страната, причинени от стачните действия на служителите. На този фон преговорите за разрешаване на спора за работните им места, заплащането и условията на труд продължават, информира ДПА.

Тази сутрин обслужването на пътници започна по-късно от обичайното. Напускащите депата влакове бяха забавени, тъй като сигнализаторите и персоналът в контролната зала, които обичайно биха работили нощна смяна, участваха във вчерашната стачка. 

Само около 60 на сто от влаковете на острова днес ще пътуват, а някои железопътни оператори ще прекратят услугите си малко по-рано тази вечер, преди очакваните протестни действия утре.

Трета стачка за тази седмица е планирана в събота.

Около 40 000 членове на синдиката на работещите в железопътния транспорт Ар Ем Ти (RMT) - профсъюз към държавната железница „Нетуърк рейл“ (Network Rail), както и 13 оператора на влакови услуги участват в протестните акции.

Членовете на Ар Ем Ти от лондонското метро също стачкуваха вчера.

„Синдикатите затвориха големи части от железопътната мрежа, нанасяйки удар върху местния бизнес и несправедливо отрязвайки достъпа на хората до болници, училища и работните им места“, каза говорител на британското транспортно министерство.

Профсъюзът беше помолен от „Нетуърк рейл“ да присъства на официалните консултативни разговори, планирани за следващия месец, относно въвеждането на „модерни работни практики“.

Премиерът Борис Джонсън предупреди обществеността за по-нататъшни стачни действия, тъй като британското правителство не смята да се поддаде на исканията на железопътните синдикати.