Още арести по сагата „Васил Божков”

Топ
15:03 - 04 Март 2020
4396
Още арести по сагата „Васил Божков”

В Специализирания наказателен съд беше внесено искане от Специализираната прокуратура за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Йоана Чолакова, съобщиха от съда.

Чолакова е бивш член на Съвета на директорите на „Нове Холдинг“ и е с повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков.

Очаква се днес спецсъдът да разгледа мярката за неотклонение на сина на Васил Божков – Антон. Преди два дни той беше задържан с обвинение за участие в престъпната група на баща си за пране на пари.

Миналата седмица Апелативният специализиран наказателен съд върна в ареста жената до Васил Божков - Елена Динева, която също е обвинена за участие в ръководената от Божков организирана престъпна група. Същата мярка беше определена и на съдружника на бизнесмена Александър Тумпаров, който излезе под гаранция с рекорден размер от 1,5 млн. лв.

Покрай Божков обвинения получиха и бившият шеф на комисията по хазарта Огнемир Митев, както и наскоро смененият ѝ началник Александър Георгиев.

Самият Васил Божков и мажоритарният собственик на "Левски" Георги Попов се намират в Обединените арабски емирства, а правосъдното министерство обяви, че е изпратило официално искане за екстрадицията им.

Прокуратурата повдигна общо 11 обвинения на Васил Божков, в това число за ръководене на престъпна група, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба, за търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания.