Още четирима израелски заложници са загинали в плен в Газа

Новини
08:42 - 04 Юни 2024
1392
Още четирима израелски заложници са загинали в плен в Газа

Още четирима израелски заложници, отвлечени от "Хамас" на 7 октомври, са починали в плен и телата им се държат от палестинската групировка. Това твърди израелската армия, съобщава "Ройтерс".

Мъжете са идентифицирани като Хаим Пери, 80 г., Йорам Мецгер, 80 г., Амирам Купър, 84 г., и Надав Попълуел, 51 г.

И четиримата са били заснети живи във видеоклипове със заложници, публикувани от "Хамас". Палестинската групировка посочва, че Попълуел е починал от рани, получени по време на израелски въздушен удар, когато публикува видеото си миналия месец.

35-годишният мъж е сред десетките жители на кибуца Нир Оз, убити при атаката на 7 октомври
Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари заяви, че нови разузнавателни данни са потвърдили смъртта им. Военните смятат, че четиримата са били убити заедно в град Хан Юнис в южната част на Газа преди "няколко месеца", когато израелските сили са действали в града.

"Проучваме обстойно обстоятелствата на смъртта им и проверяваме всички възможности. Скоро ще представим констатациите първо на техните семейства, а след това и на обществеността", увери той. "Ще ги представим прозрачно, както сме го правили досега".

От над 250 души, отвлечени на 7 октомври, около 120 остават в Газа. Много от тях са обявени за мъртви от израелските власти.

Пери е бил в дома си в кибуца Нир Оз по време на атаката на "Хамас". Той се е опитал да отблъсне въоръжените мъже, докато криел жена си зад дивана, разказа синът му. В крайна сметка той се е предал, за да спаси жена си, която е останала скрита, добави синът му.

Купър и Мецгер, също от Нир Оз, са били заловени заедно със съпругите си, като и двамата са били върнати в Израел по време на краткото ноемврийско примирие.

Попълуел е бил заловен с майка си в дома ѝ в кибуца Нирим. Брат му е убит по време на нападението. Майка му е освободена по време на ноемврийското примирие.