Още два кораба със зърно потеглиха от Украйна

Четирите кораба, напуснали Украйна в неделя, са закотвени близо до Истанбул

Русия
12:08 - 09 Август 2022
1760
Още два кораба със зърно потеглиха от Украйна

Още два кораба за превоз на зърно напуснаха украинското пристанище Черноморск (Иличовск) във вторник, като част от сделката за деблокиране на украинския морски износ, съобщи турското министерство на отбраната, с което общият брой на напусналите страната съгласно споразумението за безопасно преминаване стана 12, предава Ройтерс.

"Оушън Лайън" е потеглил за Южна Корея, превозвайки 64 720 тона царевица, докато по-малкият кораб "Рахми Ягчи" превозва 5300 тона слънчогледов шрот за Истанбул.

Организацията на обединените нации и Турция сключиха споразумението миналия месец след предупреждения, че спирането на доставките на зърно, причинено от конфликта, може да доведе до сериозен недостиг на храна и дори глад в някои части на света.

Четирите кораба, напуснали Украйна в неделя, са закотвени близо до Истанбул и ще бъдат инспектирани във вторник, се казва в изявлението на министерството на отбраната.

Преди Русия да нахлуе в Украйна на 24 февруари двете страни заедно осигуряваха почти една трета от световния износ на пшеница.

Възобновяването на износа на зърно се наблюдава от Съвместен координационен център (JCC) в Истанбул, където работят руски, украински, турски и служители на ООН.

Украйна се надява да изнесе 20 милиона тона зърно в силози и 40 милиона от новата си реколта, каза през юли икономическият съветник на страната Олег Устенко. Правителството се надява да спечели 10 милиарда долара за тежко ударената от войната икономика от тези обеми, но Устенко каза, че може да са необходими от 20 до 24 месеца, за да ги изнесе, ако пристанищата не функционират правилно.

Междувременно стана ясно, че получателят на царевицата от първия кораб потеглил съгласно споразумението - "Разони", който пристигна в ливанското пристанище Триполи е отказал да приеме товара, като е заявил че зърното е престояло в кораба повече от пет месеца. Засега не е ясно какво ще се случи с тази царевица, която беше предназначена за фураж за пилета.