Още двама починали! 449 са болните от коронавирус у нас, 37 са новите заразени

Новини
08:02 - 02 Април 2020
2263
Още двама починали! 449 са болните от коронавирус у нас, 37 са новите заразени

37 нови лица са заразени с корона вирус за последните часове, като общият брой вече в 449. Има два нови случаи на загинали от вируса през последните часове, общо 10 са починалите до този момент от началото на заразата. Новият град е Видин. Това каза председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски пред журналисти.

Двама депутати са със съмнение за заболяване, но се чака пробите да бъдат потвърдени. В София 4 души са приети в болница през последното денонощие. "Тези данни, които изкарваме не са реален брой на болните пациенти. Откриваме двама от 10 заразени", каза Мутафчийски.

РЗИ ще определи дали медии да бъдат поставени под карантина, стана ясно от думите на генерала. Всяка една болница трябва да има отделно крило за болните от COVID-19, е предложението на щаба. 

"Кой е обвинил лекарите в Банско, че са скрити болни пациенти, вие или аз. Не съм обвинил абсолютно никого. Може да се провери в болницата в Разлог", се обърна към медиите генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски. 

Припомняме, че вчера Министерският съвет реши да предложи на Народното събрание удължаване срока на обявеното извънредно положение

Предложението е срокът на извънредното положение, обявено с Решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., да бъде удължен до 13 май 2020 г. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

България се бори с всички възможни усилия за ограничаване на разпространението на заразата с COVID-19, като измеренията на кризата все още не могат да бъдат оценени и прогнозирани. Натискът върху здравната система може да бъде намален единствено чрез удължаване на сроковете и мерките за социална изолация и за борба с пандемията за да бъде ефективно овладяна. Тези действия се потвърждават и от данните и препоръките на Националния оперативен щаб, създаден със заповед на министър-председателя.

Броят на случаите на COVID-19 в страните от Европейския съюз/Европейското икономическо пространство и Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия през последните дни рязко нарасна и надхвърли почти петкратно нивото на епидемично разпространение в Китай и трикратно заболелите в САЩ. Това определя Европа като най-засегнат от новия коронавирус континент. На база данните на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, рискът от повсеместно разпространение на COVID-19 за последната седмица се определя като умерен за общността и много висок за рисковите групи от населението – лицата над 60 г. и лицата с хронични заболявания.