Още един евродепутат отива на разпит за "Катаргейт"

Актуални новини
19:19 - 09 Февруари 2024
2990
Още един евродепутат отива на разпит за "Катаргейт"

Белгийският евродепутат от групата на социалистите и демократите Мари Арена днес ще бъде разпитана, съобщиха медии в Белгия, като се позоваха на потвърждение от прокуратурата.

Досега името на Арена бе замесено многократно в разследването на съмненията за корупция в Европейския праламент в полза на Катар и Мароко, станало известно като "Катаргейт".

Арена неведнъж е заявявала, че е невинна, макар да бяха разпространени снимки, доказващи близостта й с основния обвиняем и прокурорски свидетел - бившия евродепутат и неин съпартиец Антонио Панцери (Италия).

Първият съдия по делото си направи отвод заради това, че синът му и синът на Арена са имали общ бизнес. По-късно втори съдия напусна делото, а наскоро разпространени в медиите записи показаха, че предстои пореден обрат по разследването.

Прокуратурата днес не е уточнила, дали Арена ще бъде разпитана в качеството на обвиняем или на свидетел. Медиите отбелязват, че имунитетът на Арена не е снет.

По този случай са обвиняеми също Франческо Джорджи, партньор на бившия зам.-председател на ЕП от групата на социалистите Ева Кайли и сътрудник на Панцери, както и още един белгийски евродепутат от групата на социалистите - Марк Тарабела. Всички задържани по случая са на свобода с мерки за неотклонение.