Още един небостъргач се извисява в центъра на София

Общество
11:22 - 22 Март 2023
3430
Още един небостъргач се извисява в центъра на София

Пореден небостъргач вероятно ще бъде построен в центъра на София. През март главният архитект на Столична община Здравко Здравков е издал виза за проектиране на 17-етажна сграда с магазини, жилища и гаражи в непосредствена близост до бившия хотел "Родина". В момента в парцела има четири рушащи се къщи.

Имотът се намира в зона с устройствени пoкaзaтели за минимална озеленена площ от 20%. Според приетия Подробен устройствен план на зоната през 2009 г. в него може да бъде построено високо здание, което дори може да е с височината на "Родина". Издадената виза не допуска намалени разстояния към съседни имоти или сгради, като преди издаването на разрешение за строеж се изисква да бъде представен транспортен анализ за въздействието върху трафика след появата на новия висок обект.

Първоначално визата за проектиране е издадена от Здравков през април 2021 г. Тя обаче е обжалвана от вече бившия кмет на район "Красно село" Росина Станиславова. През м.г. Върховният административен съд отхвърля окончателно жалбата с мотив, че районният кмет няма законно право да оспорва акта на Здравков и че това може да се направи от кмета на София. Такова обжалване обаче няма.  

Собственик на имота, в който се очаква да се строи, е дружеството "Беленски инвест", което е регистрирано в Сливен. С най-голям дял в него е Тодор Терзиев, а негови съдружници са Николай Борисов и Георги Костадинов. Двамата са собственици на млечната марка "Белииса".

След като информацията за издадената виза стана публична, от сдружение "Ново архитектурно наследство" коментираха, че инвестиционни намерения в съседния имот на бившия хотел "Родина" "предвещава накърняване на архитектурните качества на още един ценен образец на следвоенния модернизъм у нас". През 2020 г. въпросното сдружение и общинското предприятие "Софияплан" предлагат сградата на хотела да получи статут на недвижима културна ценност. Няма информация дали по искането им има развитие. 

"Хотел "Родина" е най-високата сграда в София, построена до 1989 г. и до днес остава един от най-разпознаваемите силуети в столицата и основен визуален репер в централната градска част. Проектът е резултат на мащабен архитектурен конкурс, проведен през 1964 г., с който се построяват 5 градски хотела из цялата страна, а “най-високата сграда в София” официално отваря врати 20 години по-късно - през 1984 г. 

Проектът за "Родина" е дело на колектива арх. Тодор Кожухаров, арх. Евлоги Цветков, арх. Любен Трайков, арх. Кондарева, които множество пъти преработват първоначалното си предложение, докато се стигне до финалната, разпознаваема визия днес. Обемът на сградата представлява стандартна интернационална кутия с нисък обем, а в облика му изпъкват елементи като видим бетон с фина обработка и алуминиеви фасадни елементи. Част от фасадата скоро претърпя реконструкция, която уважава архитектурните ѝ качества и успява да запази цялостния дух на сградата. Нашият анализ определя запазеното въздействие на сградата в силуета на градския пейзаж като най-ценната ѝ характеристика, на база на която се предлага статут на недвижима културна ценност с местно значение", се казва в публикацията на "Ново архитектурно наследство" във "Фейсбук".

На челната снимка: Такова би било съотношението във височините на хотела и новата сграда, изчисляват от "Ново архитектурно наследство"