Още един слезе от пиедестала на "Тройката на Юнайтед"

Сър Боби Чарлтън беше живата емблема на "червените дяволи", повел тях и Англия към големите успехи

Нещо за четене
20:30 - 23 Октомври 2023
5428
Още един слезе от пиедестала на "Тройката на Юнайтед"

Няма го... Отиде си още един от легендарните футболисти не само на Манчестър Юнайтед, а и на английския и световен футбол. Джентълмен, за който ще се говори и пише с години. В събота, 21 октомври 2023 г., издъхна сър Боби Чарлтън. Още един от легендарната тройка на "червените дяволи" пред "Олд Трафорд". На 25 ноември 2005 г. първият, който отлетя към небесната шир, беше виртуозът Джордж Бест. Сега е Боби Чарлтън. Остана Денис Лоу, който от 2021 г. е с дигнози "алцхаймер" и "съдова деменция"...

Сър Боби Чарлтън беше герой за млади и стари, а новината за неговата кончина беше отбелязана и от най-големите съперници на Юнайтед. В продължение на десетилетия "Боби Чарлтън" бяха две от най-използваните английски думи по света, тъй като славата и постиженията му надхвърляха рамките на футбола.

Никой не олицетворяваше ценностите на Манчестър Юнайтед по-добре от сър Боби Чарлтън.

Преживял травмата от самолетната катастрофа в Мюнхен, когато е само на 20 години, той се възстановява от нараняванията си, за да стигне до върховите постижения както за клуба, така и за страната.

В 17-годишната си кариера при "червените дяволи" той изиграва 758 мача и отбелязва 249 гола - и двете неща са дългогодишни рекорди, докато Райън Гигс през 2008 г. и Уейн Рууни през 2017 г. не подобряват постиженията му.

Силно желан от клубовете в страната, младият Чарлтън, племенник на великия нападател на Нюкасъл Юнайтед - Джеки Милбърн, се присъединява към Манчестър Юнайтед на Мат Бъзби като ученик през 1953 г. и става професионалист в клуба през октомври 1954 г.

След като печели младежката купа на Футболната асоциация през 1954, 1955 и 1956 г., дебютът му в първия отбор е на 6 октомври 1956 г. срещу Чарлтън Атлетик на "Олд Трафорд" и младежът веднага прави впечатление. Той вкарва два пъти при победата на "червените" с 4:2, въпреки че е контузен.

"Г-н Бъзби ме попита дали съм добре, спомня си сър Боби. - Всъщност, имах изкълчен глезен, но нямах намерение да си призная, стиснах палци и казах "Да".

Въпреки драматичната победа, Чарлтън не получава редовно място до последните етапи на сезон 1956/57 г., като вкарва 10 гола, докато "бебетата на Бъзби" печелят титлата в лигата - петата в историята на клуба. Конкуренцията за място в първия отбор е силна, но хеттрикът срещу Болтън Уондърърс през следващата кампания със сигурност помага на каузата му - и Бъзби все по-трудно може да остави без внимание мощния млад нападател.

През февруари 1958 г. Чарлтън вкарва два пъти при равенството на Юнайтед срещу Цървена звезда в Белград (3:3), когато "бебетата" си осигуряват място на полуфиналите на КЕШ (сегашният еквивалент на Шампионската лига).

При завръщането им настъпва катастрофа, когато самолетът, който отвежда отбора вкъщи, се разбива в Мюнхен след зареждане с гориво. Двадесет и трима души, включително осем от съотборниците му, загиват, а Чарлтън е сред ранените. Раните му обаче са сравнително леки и той се завръща в игра след месец, като в крайна сметка помага на "червените дяволи" да стигнат до финала за Купата на Англия. Юнайтед губи с 0:2 от Болтън Уондърърс на "Уембли", но Чарлтън и компания се завръщат през 1963 г. и печелят същия трофей, побеждавайки Лестър Сити.

Английският национал се оказва неразделна част от процеса на възстановяване на Юнайтед след Мюнхен, като се опитва да бъде полезен навсякъде по терена, докато останалата част от отбора е изградена, включително добавянето на Денис Лоу и Джордж Бест към отбора - атакуващ триумвират, който става известен като "Тройката на Юнайтед". Постоянното преминаване към ролята на дълбоко разположен нападател дава най-доброто от Чарлтън и той е жизненоважен, когато хората на Бъзби печелят титлите в лигата през 1965 и 1967 г.

Малко преди Световното първенство по футбол през 1966 г. Чарлтън е обявен за играч на годината от Асоциацията на футболните журналисти и печели "Златната топка" в бърза последователност. Той изиграва главна роля в спечелването на турнира от отбора на Алф Рамзи, като вкарва два пъти при полуфиналната победа над Португалия. Чарлтън записва общо 106 мача, три от които като капитан, а 49-те му гола са рекорд за Англия от май 1970 г. до септември 2015 г., когато Уейн Рууни го подобрява с 50-ото си попадение.

Въпреки че спечелването на Световната купа се смята за върхово постижение във футбола, най-хубавият час на Чарлтън на клубно ниво идва през май 1968 г., когато той е капитан на Юнайтед и печели Европейската купа на "Уембли". Вкарва два гола за победата над Бенфика с 4:1 след продължения, но пропуска празненствата след мача, като вместо това самотно си спомня за приятелите, които е загубил при трагедията в Мюнхен 10 години по-рано.

Капитанът продължава да забавлява феновете на Юнайтед като част от прочутата "тройка" на Юнайтед, преди да се пенсионира през 1973 г. След това прекарва две години като мениджър и играещ треньор в Престън Норт Енд, преди да подаде оставка през август 1975 г. През 1976 г. Боби играе за кратко за Уотърфорд в Република Ирландия, преди да приеме поста в борда на директорите на Уигън Атлетик, където става временен мениджър през сезон 1982/83.

През юни 1984 г. Чарлтън става директор на Манчестър Юнайтед. Десет години по-късно е посветен в рицарско звание, като преди това е удостоен с Ордена на Британската империя.

Уважаван посланик на своя клуб, на английския футбол и на футбола по света, сър Боби Чарлтън е почитан деятел: връзка с миналото, настоящето и бъдещето на клуба. Неговата благотворителна дейност също беше важна част от живота му, като благотворителната му организация "Find A Better Way" беше посветена на преодоляването на ужасните последици от противопехотните мини в разкъсваните от войни страни, по-късно преименувана на фондация "Сър Боби Чарлтън".

В по-късните си години той рядко пропуска мач на любимия си "Олд Трафорд", заедно със съпругата си лейди Норма, и остава все така популярен сред феновете, както в дните, когато невероятно точната му и мощна стрелба даваше толкова много прекрасни и зрелищни голове.

През ноември 2020 г. стана ясно, че сър Боби е диагностициран с деменция, а изявлението на клуба гласеше: "Всички в Манчестър Юнайтед сме натъжени, че тази ужасна болест е сполетяла сър Боби Чарлтън, и продължаваме да предлагаме нашата любов и подкрепа на него и неговото семейство".

Наследството на сър Боби продължава да живее на "Олд Трафорд" под формата на статуята на "Юнайтед Тринити", която той споделя с легендарните си съотборници Денис Лоу и Джордж Бест, както и на трибуната "Сър Боби Чарлтън" - южната на стадиона, преименувана в негова чест през април 2016 г.

Ясно е, че сър Боби Чарлтън никога няма да бъде забравен, а сега вече ще е на небето и със своя брат Джак Чарлтън, който почина през юли 2020 г.