Почина футболната легенда сър Боби Чарлтън

Футбол
18:31 - 21 Октомври 2023
7534
Почина футболната легенда сър Боби Чарлтън

Легендата на световния футбол сър Боби Чарлтън e починал днес на 86-годишна възраст. Само преди седмица той отпразнува рождения си ден. 

За кончината му споделиха от "Манчестър Юнайтед", където е истинска легенда.

В славната си кариера той има световна титла от Мондиал 1966, седем трофея с "Манчестър Юнайтед", сред които КЕШ, носител е на “Златната топка” (1966 г.) и безброй индивидуални награди.

Сър Боби Чарлтън е сред пътниците на злополучния полет с отбора на "червените дяволи", който катастрофира на летището в Мюнхен през февруари 1958 година. Тогава Боби Чарлтън оцеля, но 23 други пасажери, сред които 8 футболисти на “червените дяволи”, загубиха живота си.

"С дълбоко прискърбие споделяме новината, че Сър Боби почина в мир в ранните часове на събота сутрин. Той бе заобиколен от семейството си. То иска да изкаже благодарностите си на всички, които допринесоха за неговото здраве, и на многото хора, които го обичаха и подкрепяха. Бихме искали да уважите личното пространство на семейството в този тежък момент", се казва в изявление на семейството на Чарлтън.

Манчестър Юнайтед също отдаде дължимото на легендата си, окачествявайки го като "един от най-великите и обичани играчи в клубната история".

"Сър Боби бе герой за милиони, не само в Манчестър, или в Обединеното Кралство, но където и да се играеше футбол по света. На него му се възхищаваха колкото за спортсменството и интегритета, толкова и за невероятните му качества като играч; Сър Боби винаги ще бъде помнен като гигант на футбола. Продукт на нашата школа, Сър Боби изигра 758 мача и отбеляза 249 попадения за 17 години като футболист на Манчестър Юнайтед, печелейки Купата на европейските шампиони, три титли на страната и ФА Къп. За Англия, той има 106 двубоя и 49 гола, като стана световен шампион през 1966. След оттеглянето си, той служи на клуба като директор в продължение на 39 години. Неговият безпрецедентен рекорд на постижения, характер и служба ще останат завинаги в историята на Манчестър Юнайтед и английския футбол; и неговото наследство ще продължи да живее чрез усилената работа на Фондацията на Сър Боби Чарлтън. Най-искрените съболезнования на клуба са към жена му Лейди Норма, неговите дъщери и правнуци, и всички, които го обичаха", се казва в съобщението на "червените дяволи".