Още една ваксина срещу коронавируса бе разрешена в САЩ

Препаратът на "Новавакс" се поставя в две дози с интервал от три седмици

САЩ
11:29 - 14 Юли 2022
2126
Още една ваксина срещу коронавируса бе разрешена в САЩ

Американската агенция по лекарствата разреши използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията "Новавакс" за всички на и над 18 години в САЩ, предаде Франс прес.

Ваксината, произведена от тази американска компания, е вече на разположение в десетина други страни по света. В САЩ за сметка на това досега бяха разрешени за използване само три антиковидни ваксини - тези на базата на иРНК технологията на "Пфайзер/Бионтех" и на "Модерна" и ваксината на "Джонсън енд Джонсън". Но достъпът до последната от тези три ваксини бе ограничен заради засилен риск от сериозни тромбози.

Препаратът на "Новавакс" се поставя в две дози с интервал между тях от три седмици. Той използва по-класическа технология от тази на иРНК ваксините, която бе взета на прицел от много конспиративни теории. Ваксината на "Новавакс" съдържа елемент от вируса, който предизвиква имунен отговор на заразата, подобно на ваксините срещу менингит или хепатит Б например.

Клиничните изследвания бяха извършени върху няколко хиляди души в САЩ и Мексико и тогава препаратът на "Новавакс" показа 90-процентна ефикасност, но тези изпитания бяха извършени преди появата на вариантите "Делта" и "Омикрон" на коронавируса.

Правителството на САЩ обяви, че вече е купило 3,2 милиона дози от препарата на "Новавакс".

В САЩ ваксинираните срещу коронавируса са 77 процента от пълнолетното население.