Още няма следа от изчезналата индонезийска подводница

Издирвателната операция се провежда на 96 километра от Бали

Свят
12:00 - 22 Април 2021
1406
Още няма следа от изчезналата индонезийска подводница

Индонезия все още не е открила някакви следи, които да водят до изчезналата подводница с екипаж от 53 души, обяви говорител на ВМС, след като спасители откриха петролен разлив ден по-рано, информира "Ройтерс".

 44-годишната подводница KRI Nanggala-402 е провеждала учения с торпедо северно от остров Бали, но не е предала резултатите, както се е очаквало, каза говорителят.

При издирване на подводницата по въздух е открит петролен разлив в близост до последното местонахождение на подводницата. Два кораба със сонар подпомагат спасително-издирвателната операция.

Запитан за разпространението на информация за засечено движение под водата, говорителят на ВМС заяви, че на базата на получената информация до момента изчезналата подводница все още не е открита и не е чута на сонар, а също така няма контакт с екипажа.

По-рано представителят каза пред KompasTV, че подводницата е на дизел, но има електрически батерии, може да се потопява на дълбочина от 250-500 метра.

В съобщение от ВМС обявиха, че е възможно да е настъпило изгубване на контрол заради прекъсване на електрозахранването и да не са успели да извършат процедурите при аварийни ситуации, и подводницата да е потънала на дълбочина от 600-700 метра.

Морето в района е по-плитко от други части на архипелага, но може да е повече от 1500 метра дълбочина.

Индонезия обяви, че няколко държави в региона са заявили желание да окажат помощ - Австралия, Сингапур и Малайзия.

Подводницата е изгубила контакт в 04:30 часа. Издирвателната операция се провежда на 96 километра от Бали.

Петролният разлив може да подсказва за повреда на подводницата или сигнал от екипажа.

Подводницата KRI Nanggala-402 с маса от 1395 тона е построена в Германия през 1977 г. От 1981 г. е на въоръжение в индонезийския флот. Преминава 2-годишна модернизация в Южна Корея, която приключва през 2012 г.

В миналото Индонезия имаше 12 подводници от СССР. Сега има само 5 подводници, включително две германски Клас 209 и три по-нови от Южна Корея.