Още паниката? Covid-19 доведе до най-ниската смъртност от 2017-а насам

Актуални новини
21:48 - 22 Май 2020
6454
Още паниката? Covid-19 доведе до най-ниската смъртност от 2017-а насам

Три месеца тотална паника, насаждана покрай ужаса Covid-19, се оказаха пълна глупост. От януари до април тази година броят на смъртните случаи е най-нисък в сравнение със същите периоди на предходните три години.

Това сочи справка, предоставена от Националния статистически институт /НСИ/ на Министерството на здравеопазването /МЗ/, която беше представена от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев във времето за парламентарен контрол.

"Министерство на здравеопазването не събира и не обработва данни за смъртността в България и може да изрази становище само въз основа на официални статистически данни", оправда се министър Ананиев.

Съгласно нормативната уредба, органите на статистиката са държавни органи или техни структурни звена, които разработват, произвеждат и разпространяват статистическа информация под методическото ръководство на Националния статистически институт и при изпълнение на Националната статистическа програма, която се разработва в съответствие с Глава трета от Закона за статистиката и се приема с Решение на Министерския съвет.

Предоставените за 2020 г. данни са предварителни. От НСИ са уточнили, че има закъснение в регистрирането/обработването на някои съобщения за смърт, поради което броят на смъртните случаи за тази година ще се променя при всяко следващо генериране на справката, подадена по седмици.

Смъртност в периода януари-април през последните 4 години по данни от НСИ:

 

2017 г. - 40 825 души

2018 г. - 38 603 души

2019 г. - 39 529 души

2020 г. - 37 808 души

Информация за смъртност по причини към момента не е предоставена на Министерство на здравеопазването, но първите през по-голямата част от първите четири месеца от годината животът у нас беше подвластен на защитните мерки срещу коронавируса, които доведоха и до намаляване на заболелите от друг сезонен убиец - грипа.