Още разкази за тормоз над пациенти в дома за възрастни хора с деменция

Районна прокуратура е констатирала две престъпления в дома за хора с деменция

Актуални новини
08:41 - 21 Януари 2020
2138
Още разкази за тормоз над пациенти в дома за възрастни хора с деменция

Още разкази за тормоз и издевателства над пациенти в дом за възрастни хора с деменция в Пловдив. В понеделник криминална полиция и прокуратурата влязоха в дома. Центърът е част от социалните услуги, които предоставя община Пловдив. От там обявиха, че виновните служители ще бъдат уволнени, предаде БНТ.

Проверката на прокуратурата започна вчера. Тя ще бъде извършена от Криминална полиция. Вчера извънредно в дома за хора с деменция влязоха и от общината, въпреки че тяхната проверка е почнала още миналата седмица и тя ще бъде за всички социални услуги на територията на общината.

Предстовители на всички социални служби в общ. Пловдив също влязоха на територията на дома. Заговори се за уволнения.

"На настоящия етап проверката касае две констатирани от нас престъпления. Едното е т.нар. злепоставяне, което означава да бъдат поставени в опасност възрастни, болни хора, които са в невъзможност да се самоопазват, по такъв начин, че да бъдат поставени в някаква опасност и не им е оказана помощ, както и за принуда. Принуда в случая намираме, че е упражнена спрямо хора, карани да вършат нещо, което очевидно е извън тяхната воля. Наказанията, които за тези две престъпления предвижда Наказателния закон са съответно 3 и 6 години лишаване от свобода", коментира Атанас Илиев, прокурор в Районна прокуратура-Пловдив.

"В момента, в който този проблем се появи, много бързо се организира дейността на дирекция "Социално подпомагане" и Министерството на труда и социалната политика. По заповед на кмета на гр. Пловдив започнахме бърза проверка на всички социални заведения, на всички места където се ползват социалните услуги. Нещата се развиват много бързо и ние ангажираме един голям екип от общината, който да проучи каква е ситуацията навсякъде. Днес започва организиране на среща на членовете на семействата, чиито родственици се намират тук", заяви Анести Тимчев, заместник-кмет на община Пловдив.

"В доклада са констатирани нарушения. В рапортната книга, където трябва да се отразяват всички тези действия неправомерни, нищо не е вписано и се вписват абсолютно телеграфно, което не е правилно. Констатирани са и други нарушения", посочи Надя Танева, директор на Дирекция „Социално подпомагане“- Пловдив.