Още рокади в британското правителство

По-рано днес стана ясно, че Кваси Квартенг е освободен като министър на финансите

Свят
16:14 - 14 Октомври 2022
2040
Още рокади в британското правителство

Крис Филп вече не е главен секретар на Министерството на финансите на Великобритания, съобщава в. "Таймс".

Той ще бъде заменен на поста от досегашния депутат Едуард Аргар.

Главният секретар е втората по важност длъжност в Министерството на финансите и включва управление на публичните разходи.

По-рано днес стана ясно, че Кваси Квартенг е освободен като министър на финансите.

Беше съобщено, че британски външен министър Джереми Хънт ще го наследи на поста.

"Джереми Хънт е новият финансов министър. Това ще бъде обявено скоро на пресконференцията на Лиз Тръс", написа в Туитър политическият редактор на "Таймс" Стивън Суинфорд.

Очаква се правителството да обяви планове за увеличаване на корпоративния данък по-късно този следобед, като премиерът евентуално ще направи публично изявление.

Източник от правителството разкри, че корпоративният данък вероятно ще се повиши, но все още може да бъде по-малко от 25%, планирани от предишното правителство. Други мерки в минибюджета може скоро да бъдат отменени.

На 23 септември Лиз Тръс и финансовият министър Квази Квартенг обявиха нов "план за растеж", който трябваше да намали данъците и регулациите, финансиран от огромни държавни заеми, за да измъкне икономиката от години на слаб растеж.

Планът обаче предизвика криза на доверието на инвеститорите в правителството, удари стойността на лирата и цените на държавните облигации и разтърси световните пазари до такава степен, че централната банка на Англия трябваше да се намеси с програма за 65 милиарда паунда за укрепване на пазарите.

Тъй като доверието в правителството бе накърнено, депутатите от управляващата Консервативна партия казаха, че обратът е неизбежен.

Въпреки че премахването на най-високата данъчна ставка съставлява само около 2 милиарда от 45-те милиарда паунда нефинансирани намаления на данъци, това беше най-критукуваният елемент от пакета, който предизвика гнева на пазарите, тъй като не беше ясно как ще бъде компенсиран.

В началото на октомри Тръс заяви, че не изпитва "абсолютно никакъв срам" да извърши драстичен обратен завой в плана на правителството за премахване на най-високата ставка на данъка върху доходите.

На въпрос дали е загубила авторитет сред министрите в кабинета си, тя увери, че те са единни зад плана за растеж на правителството.