Още седмица поне локдаун за Делхи

Болниците в града са претъпкани с пациенти

Новини
20:51 - 01 Май 2021
2855
Още седмица поне локдаун за Делхи

Индийската столица Делхи ще остане в локдаун за допълнителна седмица заради рязкото покачване на случаите на коронавирус, предаде Франс прес, като се позова на съобщение на властите на мегаполиса.

Локдаунът трябваше иначе да приключи в понеделник. Но според последните данни на министерството на здравеопазването за 24 часа в Делхи са регистрирани над 27 000 нови случая на зараза и 375 смъртни случая. Положителните тестове в столицата са 33 процента от общия брой на направените тестове. Болниците в града са претъпкани с пациенти, има недостиг на легла, на медикаменти, на кислород.

Пациенти умират пред лечебните заведения, без да може да им се окаже помощ. Повечето от гробищата на Делхи са претъпкани и много крематориуми работят без прекъсване. Понякога телата на починалите се изгарят на пусти терени или на паркинги.

На национално ниво Индия регистрира над 400 000 нови случая на зараза за денонощие и по този показател стана първата страна в света. А само през април новите случаи на зараза в азиатския гигант са над 7 милиона.

Съветникът на Белия дом по въпросите на коронавирусната пандемия, доктор Антъни Фаучи каза днес, че цяла Индия трябва да наложи локдаун за няколко седмици в опит да възпре заразата. Страната беше въвела подобна мярка миналата година, но това засегна нейната икономика. Ето защо правителството на Нарендра Моди все още не иска да въвежда национален локдаун.

"Мисля, че най-важното сега е Индия да се сдобие с кислород, медицинско оборудване, медикаменти", заяви Фаучи в интервю за индийското издание "Индиън експрес". Той подчерта, че незабавно трябва да се въведе локдаун и заяви, че тази мярка не трябва обезателно да продължи шест месеца, но може временно да сложи край на цикъла на предаване на заразата.

"Никой не иска локдаун в цяла една страна, но ако го въведете само за няколко седмици, това може да има значително въздействие върху динамиката на епидемията", предупреди експертът.