Още три кораба напуснаха украинските пристанища

Украйна
12:58 - 01 Ноември 2022
1702
Още три кораба напуснаха украинските пристанища

Три кораба напуснаха украинските пристанища преди обяд във вторник съгласно сделката за износ на зърно от Украйна, съобщи ръководеният от ООН координационен център във втория ден, след като Русия спря участието си в инициативата, предава Ройтерс.

В изявлението се казва, че движението на корабите е било съгласувано от украинската, турската и делегациите на ООН в базирания в Истанбул център и руската делегация е била информирана.

В изявлението се добавя, че координаторът на ООН за инициативата за зърно, Амир Абдула, е продължил дискусиите, включително с руската страна, в опит да възобнови пълното участие в центъра, който наблюдава безопасното преминаване на плавателни съдове.

Припомняме, че в понеделник Украйна, Турция и Организацията на обединените нации (ООН) договориха план за движение на 14 кораба в Черно море на 31 октомври в рамките на зърнената сделка, предаде ТАСС, като се позова на Съвместния координационен център (СКЦ).

Отбелязва се, че 12 отпътуваха от Украйна, а други два се очакваше да пристигнат в страната. Делегацията на ООН информира руската делегация за тези действия в съответствие с установените процедури на СКК.