Още в комисия депутатите отхвърлиха бюджета за здраве

БСП, ДПС и "Възраждане" гласуваха против

Актуални новини
14:13 - 28 Ноември 2023
2295
Още в комисия депутатите отхвърлиха бюджета за здраве

Само с 4 гласа "за",  5 "против" и 9 "въздържал се" депутатите от парламентарната здравна комисия отхвърлиха бюджета за здраве за 2024 г. В проектобюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2024 г. са заложени повече средства за изследвания и профилактика. На извънредно заседание обаче народните представители не одобриха бюджета на първо четене. Срещу него възразиха от БСП, ДПС и "Възраждане". А председателят на комисията и депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов го критикува заради мораториума за разкриване на нови болници и дейности през следващата година и прехвърлянето от МЗ към НЗОК на отговорността за централизирано възлагане на обществени поръчки.

В бюджета на здравната каса за 2024 г. е заложен ръст с над 1,1 млрд. лв. спрямо този през 2023 г. Бюджетът достига рекордните 8,1 млрд. лв., от които 7,6 млрд. са планирани за здравноосигурителни плащания. Това е с над 1 млрд. лв. повече спрямо предходната година.


Той бе одобрен от съсловните организации. От българския зъболекарски съюз поискаха повече средства за дентална помощ. От лекарското съсловие пък обясниха, че медицинските дейности трябва да се считат за необходими. "Това което се говори, че не могат да усвоят парите, не е вярно. Ако имаме възможност от началото на годината да ползваме тези средства, ще ги усвоим нормално", обясни д-р Иван Маджаров, председател на БЛС. От КНСБ също подкрепиха бюджета, защото повечето средства са "добро решение". "Не виждаме обаче решение за здравно неосигурените.10% от българското население няма здравноосигурителни права. Трябва да решим проблема на тези хора", обосноваха се от КНСБ.

Депутатите изразиха различни позиции за проектобюджета. Джевдет Чакъров от ДПС нарече средствата в бюджета колосални. "Вече близо 10 пъти се увеличава. Хубаво, че има толкова пари, но ДПС смята, че средствата ще постъпват в една неформирана система. Положително е, че има увеличение в извънболничната помощ, но въпросът е дали системата е подготвена. Като че ли не е добре подготвена да поема тези случаи. Липсват сериозни политики за общинските болници", коментира той.

Бюджетът остава далеч от мечтания, заяви Георги Гьоков от БСП.

"Няма да подкрепим, макар да предвижда средствата да се разходват сравнително прозрачно и съобразно. Този бюджет остава далеч от мечтания, не е бюджет, който решава проблемите в страната. Трябва да си зададем въпрос каква цел преследва той, не виждаме да се променя философията на бюджета. Не се различава съществено от предходния", каза още Гьоков.