Османи: Косово кандидатства за членство в ЕС до края на годината

ЕС
13:10 - 06 Декември 2022
1568
Османи: Косово кандидатства за членство в ЕС до края на годината

Президентът на Косово Вьоса Османи обяви днес, че Косово ще представи кандидатура за членство в ЕС до края на годината, като посочи, че срещата на върха ЕС-Западни Балкани не е мястото за преговори между Косово и Сърбия, отхвърляйки възможността за среща със сръбския президент Александър Вучич, съобщи FoNet.

"Това е среща на ЕС и страните от Западните Балкани, това не е място за диалог и преговори между Косово и Сърбия. Това е отделен процес с посредничеството на ЕС", заяви тя пред репортери в Тирана преди началото на срещата на върха. Османи добави, че това е процес, който трябва да се съсредоточи върху взаимното признаване и запазването на целостта и суверенитета на Косово и конституционния ред.

Според нея също така е необходимо ЕС да премине от думи към дела, особено по отношение на либерализирането на визовия режим за Косово. По думите на Османи, „ЕС трябва да прави разлика между страните, които са изцяло в унисон с неговата политика, и тези, които са на страната на Русия“.

"Трябва да има значение дали си на страната на Украйна или на Русия. Да бъдем от правилната страна на историята е най-малкото, което се очаква от нас", заяви Османи.