Османи: Разчитаме на България за членство в ЕС

ЕС
16:59 - 22 Декември 2023
2435
Османи: Разчитаме на България за членство в ЕС

Косовският президент Вьоса Османи заяви по време на пресконференция с българския си колега Румен Радев, че разчита на страната ни за членство в Европейския съюз.

Според нея някои държави от ЕС са склонни да злоупотребяват с наказателните мерки, наложени на Косово през юни тази година, за да "поставят условия" на страната по съвсем други въпроси, включително за Асоциацията на сръбските общини.

Османи заяви, че предвид крехката ситуация със сигурността в региона и извън него е наложително Косово да предприеме стъпки напред към членство в НАТО.

"Единствено членството на всички държави от Западните Балкани в НАТО ще има дългосрочен ефект върху мира и стабилността в целия ни регион", заяви тя в контекста на напрежението между Косово и Сърбия.

Говорейки за отношенията между Косово и България, Османи подчерта, че София е дала изключително важен принос на всеки етап от изграждането на мира в региона и в страната ѝ.

"Виждаме България като приятелска държава, като партньор и съюзник, затова сме готови и изпълнени с желание за положително развитие в различни области на двустранното ни партньорство като ангажимента към КФОР (силите на НАТО в Косово), признаването на независимостта на Косово, подкрепата за Косово в Международния съд и за членството ни в международни организации, продължаващата подкрепа за евроатлантическата интеграция на нашата страна", добави тя.