Османи: Северна Македония доказва, че е готова за членство в ЕС

ЕС
12:42 - 23 Август 2023
1881
Османи: Северна Македония доказва, че е готова за членство в ЕС

В рамките на работно посещение в Испания министърът на външните работи на РСМ Буяр Османи се срещна с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и вицепрезидент на Европейската комисия Жозеп Борел.

Във фокуса на разговорите беше европейското досие на Северна Македония, като Османи информира ръководителя на европейската дипломация за хода на парламентарния дебат с цел приемане на конституционните промени като ангажимент за гладкия път на страната към пълноправен ЕС членство, предадоха македноските медии.

„С приемането на конституционните промени Северна Македония доказва, че е готова за членство в Европейския съюз и очаква присъединителните преговори от Съюза да приключат до края на 2030 г. Следователно нито страната, нито Съюзът трябва да допускат евентуално отстъпление от целта“, каза Османи.

Османи приветства новия план за развитие на Европейската комисия като своевременен отговор на нашето искане за повече интеграция и ползи за нашите граждани по пътя към достъпно членство.

„По-голямата интеграция преди самото членство в ЕС е в наш интерес, но и в интерес на Съюза: Колкото по-развит партньор днес, толкова по-полезен съюзник утре“, посочи Османи на срещата с Борел.