Основател на "Тоника" почина на 75 г.

Отиде си Илчо Арабаджиев, първия соло китарист на легендарната група

Актуални новини
17:09 - 28 Март 2019
3665
Основател на "Тоника" почина на 75 г.

Един от създателите на легедарната група „Тоника" - Илчо Арабаджиев, е починал на 75-годишна възраст. Илчо, който е първият соло китарист на формацията от Бургас, си отиде след кратко боледуване. Арабаджиев е сред музикантите, които композитора Стефан Диомов събира през далечната 1968 г. и прави „Тоника" - една от най-популярните групи, която жъне невероятни успехи десетилетия наред.

„Научих по-рано днес за внезапната кончина на Илчо. Много ми  мъчно... Той беше един от моите съратници при основаването на групата, когато още за нас не се знаеше и говореше. Започнахме от един вагон на бургаската гара. Пръвоначално групата беше само от инструменталисти и Илчо беше в нейната основа - свиреше като истински виртуоз на китара! Тогава нямахме хонорари, свирехме ей така, за наслада. Започнахме да обикаляме България и печелихме всички конкурси. Славно време беше...”, просълзи се при спомена на съратника си основателя на „Тоника” Стефан Диомов.

Илчо Арабаджиев до последно свиреше, макар и не пред публика, а пред близките си. Той бе щастливо женен за фотографката Елена Фотева.

Смъртта на музиканта разстрои и други членове на формацията, сред които певиците Ева Найденова и Ваня Костова. Въпреки че не са работили с него, те го познават като прекрасен музикант и добър човек. "Научих преди малко, обади ми се Диомов. Светъл да е пътя му...", каза Ваня Костова пред Lupa.bg.

Редакцията на Lupa.bg изказва съболезнования на близките му