Основната конструкция на „Нотр Дам“ е спасена и запазена

Свят
00:35 - 16 Април 2019
1987
Основната конструкция на „Нотр Дам“ е спасена и запазена

Основната структура на катедралата Нотр Дам в Париж е спасена след часове борба с бушуващата огнена стихия, заяви високопоставен служител на противопожарната служба на френската столица, предава AFP.

„Можем да кажем, че основната структура на Нотр Дам е спасена и запазена“, заяви началникът на парижката пожарна Жан-Клод Галет пред журналистите, като добави, че двете основни камбанарии на сградата вече са спасени. По неговите думи, сега задачата е температурата във вътрешността на катедралата да бъде намалена, като се очаква тази процедура да отнеме няколко часа. Заместник-вътрешният министър Лоран Нунес, който също е на мястото на инцидента, заяви, че за първи път „интензивността на огъня е намаляла“, но в същото време призова за „изключителна предпазливост“. Освен това той защити решението да не се използват противопожарни самолети, както призова американският президент Доналд Тръмп по-рано в „Туитър“, защото подобно действие би представлявало „голяма опасност“ за сградата.

По-рано световните информационни агенции съобщиха, че културните експонати се преместват от катедралата в сградата на парижкото кметство.