ОССЕ: БНТ толерира ГЕРБ

Любопитно
11:49 - 12 Август 2021
2581
ОССЕ: БНТ толерира ГЕРБ

"По БНТ1 участниците в изборите получиха общо само 28 минути в сутрешните и вечерните централни новини, като те бяха посветени предимно на ГЕРБ (17 минути), основно с положителен тон." Това пишат в предварителните заключения независимите наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) по повод международната мисия за наблюдение на парламентарните избори в страната (ОМНИ).

Както през април, така и по време на изборите през юли те проследиха организацията, кампаниите на политическите партии и отразяването на изборите в медиите. (вижте прикачения файл)

При първия си предварителен доклад през пролетта наблюдателите разкритикуваха цялостното отразяване на изборите, преобладаващите платени репортажи и неконструктивни дебати. В заключенията си от средата на юли обаче от ОССЕ обръщат изрично внимание на обществените медии. Те пишат, че както БНТ, така и БНР са се въздържали от отразяване на политическата кампания в новинарските си програми.

В предварителния доклад пишат още, че десет от политическите дебати в БНТ преди изборите са били излъчени извън праймтайма на телевизията. "Някои от участващите в изборите партии, коалиции и инициативни комитети посочиха незадоволителния формат на тези дебати, включително малкото време за отговори и честата размяна на лични нападки", пишат още от ОССЕ. В най-гледаният часови диапазон по БНТ са излъчени едва три дебата.

"Репортери без граници" призовават за реформи

Предварителният доклад на ОССЕ предизвика реакция и от международната журналистическа организация "Репортери без граници". Те призовават политическите сили в парламента да предприемат дълбоки, системни реформи за укрепване на независимостта на обществените медии. От журналистическата организация пишат още, че БНТ е нарушила законовото си задължение да предоставя безпристрастно отразяване на кампанията покрай парламентарни избори през юли. "Капитал" изпрати въпроси към БНТ, но не получи отговори в рамките на работния ден.

От "Репортери без граници" акцентират и на допълнителното финансиране, което правителството отпусна на БНТ през април в размер на 20 млн. лв., с които да покрие задълженията си за разпространение на тв сигнала към собственика на БТК - United Group, които притежават и "Нова броудкастинг груп". Тогава от обществената телевизия коментираха пред "Капитал", че тази сума ще покрие частично задълженията, които към края на 2020 г. бяха близо 30.8 млн. лв.

В доклада си от ОССЕ пишат, че това финансиране може да бъде разтълкувано като награда за благоприятната редакционна политика. "Това, че правителството директно финансира обществените медии и има възможност да допълва или намалява бюджетите им, прави уязвима редакционната им независимост, което е в разрез с международните стандарти", пишат още те.

През април непосредствено след изборите допълнителен трансфер от правителството получи и обществената БТА в размер на 2.75 млн. лв. Тогава пари не бяха отпуснати единствено на БНР.