ОССЕ се усъмни в честността на изборите в Азербайджан

Свят
16:17 - 08 Февруари 2024
1292
ОССЕ се усъмни в честността на изборите в Азербайджан

Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) имат "сериозни въпроси" относно президентските избори в Азербайджан, които лидерът Илхам Алиев спечели със съкрушителна победа, съобщава "Ройтерс".

Азербайджанската избирателна комисия обяви, че Алиев, който е на власт от 2003 г., е получил 92,05% подкрепа на вота вчера при над 93% преброени бюлетини.

ОССЕ посочва "индикации за попълване на бюлетини" и липса на гаранции срещу многократно гласуване.

"Това повдигна сериозни въпроси относно това дали бюлетините са преброени и отчетени честно", отбелязват от организацията.

"Въпреки че подготовката за изборите беше ефективна и професионална, липсваше истински плурализъм и критичните гласове бяха непрекъснато задушавани", добавя ОССЕ.

Отхвърляйки критиките, Хикмет Хаджиев, външнополитически съветник на Алиев, подчерта, че изборите са били "свободни, демократични и напълно отразяват волята на азербайджанския народ".

Той заяви, че ОССЕ не е единственият орган, квалифициран да преценява честността на изборите, имайки предвид други наблюдатели от страни като Беларус и Казахстан. Според него част от констатациите на ОССЕ не са "обективни и верни".

Алиев, който стана президент на богатата на въглеводороди страна от Южен Кавказ през 2003 г. от баща си Хейдар, редовно получава над 85% от гласовете на избори, които правозащитните организации твърдят, че не са нито свободни, нито честни.

Президентските избори в Азербайджан трябваше да се проведат през 2025 г. Алиев обаче измести датата, след като Баку си върна контрола над отцепилия се регион Нагорни Карабах от етническите арменци при светкавична офанзива през септември 2023 г.