Останки от друга планета крие Земята

Учени откриха гигантски структури в недрата под Африка и Тихия океан

Мистика
14:36 - 16 Октомври 2023
5042
Останки от друга планета крие Земята

Под Африка и Тихия океан, в самото дъно на земната мантия, учените са открили две гигантски групи, които заемат между 3 и 9 процента от обема на Земята. Според най-новите изследвания мистериозните гигантски структури, скрити в недрата на Земята, може да са останки от древна планета.

Учените използват сеизмична томография, за да погледнат под повърхността на планетата, което е доста трудна задача. Използвайки този метод, са открити две гигантски структури, известни като "Low Shear Velocity Large Thickness" (LLSVP). В тези точки, често наричани „струпвания“, вълновото действие е по-слабо, отколкото в долната мантия на Земята.

Под Африка се намира област, наречена Тусо - гигантска структура с височина около 800 километра, приблизително еквивалентна на височината на 90 пъти връх Еверест.

Въпросът е какви са тези мистериозни структури. Този въпрос все още няма отговор. Съществуват само теории. Факт е, че тези обекти са по-видими от околната мантия, защото са образувани от различен материал. Въпреки това, все още не е възможно да се определи точно тяхното естество въз основа само на сеизмични данни.

Една от основните хипотези е свързана с идеята, че това е натрупване на океанска кора, която в продължение на милиарди години е потъвала в недрата на Земята и се е натрупвала там.

Друга, по-привлекателна теория гласи, че мистериозните образувания са отломки от древна планета. В рамките на това предположение се допуска, че Тея - хипотетична планета с размерите на Марс, се сблъсква със Земята преди около 4,5 милиарда години, отчупвайки достатъчно материал, за да образува Луната. През 2021 г. екип от учени прави симулации, показващи, че мантията на Тея е мотла да оцелее, ако е само с 1,5 до 3,5 процента по-плътна от земната.

Засега учените нямат категоричен отговор какви са гигантските структури под Африка и Тихия океан. Няма как тези структури да се видят директно ид а се снимат на този етап от развитие, но методите на изследване непрекъснато се подобряват. Затова надеждите са, че не е далеч времето, когато ще стане ясно какви са тези мистериозни структури.